vineri, 9 mai 2014

Invitatie la vals-Mihail Drumes

Prezentare:  „Invitatia la vals”, in perioada interbelica, a detinut suprematia in randul preferintelor publicului tanar. Intr-un deceniu s-au epuizat 34 de editii. Povestea este plamadita din situatii-limita, senzualitate si rasturnari de situatie spectaculoase, este unul dintre romanele marilor pasiuni.
Reteta literara a lui Mihail Drumes contine lovituri de teatru, iubiri fatale, tensiuni la limita suportabilului, povestite cu verva, alert, cu patos, candoare si frenezie.
“Drumes se consacra scrisului cu dragoste pentru perfectiunea stilistica, pentru continut si idee, realizand o opera de mare sensibilitate, ale carei atribute esentiale raman sinceritatea, delicatetea sentimentelor, onestitatea povestirii, rafinamentul, transpunearea unor posibile episoade de viata in paginile de un captivant lirism, ce secondeaza naratiunea, ascutimea dialogului”. (Florea Firan, prefata, “Invitatia la vals”, Editura „Scrisul Romanesc, 1986)
Personajele din “Invitatia la vals”, ard intens, se consuma si se (auto)devora, traiesc voluptatea de a fi pe rand invinsi sau invingatori, cu forta asumarii unor consecinte tragice. Nu oricine are capacitatea de a trai iubirea atat de acut, de disperat si de spectaculos. Cei care pot poarta in desaga bastonul autodistrugerii.
Mihail Drumes comunica, uneori pana la identificare cu personajele sale, respira, iubeste, incearca, pierde, o data cu ele. De aici, probabil, impresia de autenticitate a demersului sau scriitoricesc, care a condus la o buna receptare din partea cititorilor. Ramane intact decalajul dintre interesul publicului cititor si tacerea expresiva a criticilor importanti.
Citeste… istoria acestei iubiri si dupa aceea iti vei da seama de tot ce s-a intamplat si daca cineva, in locul meu, ar fi procedat astfel…. Voi povesti faptele cu o sinceritate nuda, dezolanta, exact cum s-au petrecut in realitate…Nu ma preocupa emotia estetica, nici morala, nici mesajul generous. Nu fac literatura, ci astern in aceste file o mare pasiune care, astfel, ar fi ramas necunoscuta, pentru bunul motiv ca pasiunile fug de lumina – lumina le omoara.
Mihai Drumes – un caz?
Recenzie : Da,asa e,am hotarat sa las putin deoparte literatura fictionala si sa le fac loc in biblioteca mea unor autori romani.”Invitatie la vals” nu este primul roman de-al lui Drumes pe care l-am citit si nu va fi nici ultimul….
Cu toata sinceritatea spun ca scriitorul a fost genial.A scris aceasta uimitoare poveste de iubire intr-un fel asa de aparte incat te captiveaza  total.Cred ca este cel mai profund roman pe care l-am citit.feerie_pasi_vals2
Inca din primele pagini am fost captivata de povestea protagonistului.La scoala,un intelectual convins ,ce impresiona prin inteligenta sa.In timpul liber,un adevarat cuceritor,caruia ii placea doar sa vrajeasca fetele,dupa care sa se desparta de ele.Cartea este narata la persoana intai,intr-un mod lejer.Autorul nu a incarcat cartea cu foarte multe neologisme si a facut-o astfel nu foarte greu de lecturat.Cand o intalneste pe Mihaela,protagonistul nostru nu renunta la orgoliul barbatesc si este ferm convins ca nu se va indragosti de ea.La inceput,Dor vroia sa o cucereasca,sa o faca pe Mihaela sa se indragosteasca de el,dupa care sa se desparta de ea.Fata nu a cedat scrisorilor lui Dor,acesta fiind foarte insistent.Cand ,la un moment dat se intalnesc,protagonistul realizeaza ca e posibil sa se fi indragostit de Mihaela,care deja se gandea la logodna.
O poveste de dragoste fara egal( dupa parerea mea),care ne arata ca merita sa faci compromisuri pentru persoana iubita.Finalul a fost tragic  si sincer nu ma asteptam la  un astfel de deznodamant.
Titlu original: INVITATIE LA VALS
Autor: MIHAIL DRUMES
Pagini: 237
Nota mea: 10 /10
   P.S: La inceput am crezut ca titlul nu are nicio noima.Adica parea ca nu e in concordanta cu opera, dar dupa am realizat ca este o sintagma cheie pentru aceasta poveste de iubire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu