vineri, 17 octombrie 2014

Ultimul avanpost-Lavinia Calina


   

 Ce spun ei: Al treilea Război Mondial a luat sfârşit, iar România anului 2046 este Regat. Logodită cu prinţul Alex şi fiică a Ministrului de Interne, tânăra Diane trăieşte o viaţă luxoasă şi lipsită de griji, ocupată cu discursuri, dileme cu cea mai potrivită garderobă a zilei şi păstrarea aparenţelor cuplului regal. Printre petreceri, călătorii obositoare, speech-uri învățate pe de rost și accesele de furie ale prinţului, Diane contemplă fără prea mult entuziasm un viitor previzibil. Însă viața i se schimbă complet într-o singură noapte, atunci când este răpită de către un grup de rebeli, pentru care guvernarea autoritară a regatului întruchipează răul absolut.

Ce spun eu: Okay,deci am citit acest roman acum ceva timp,chiar imediat ce a aparut ,pentru ca imi suna a distopie si eu iubesc distopiile.Deci,am citit cartea asta super-mega-hiper-ultra-fantastica si la scoala ni s-a spus sa rezolvam exercitiile care s-au dat la Capacitate.La subiectul al doilea(sau al treilea,nu mai stiu sigur),unde aveam de creat o discutie cu un autor contemporan am scris despre Lavinia Calina.Oh,si limita era de 25 de randuri si eu am scris cam vreo 2 pagini,dar asta e.Mi-a corectat d-na prof. minunata compunere si toata pauza am impartit impresii despre carte: ca sa vezi, cititse Ultimul avanpost inaintea mea,si i-a placut!
Revenind la cartile noastre...Cand incep un roman distopic ma astept sa am parte de actiune,minciuni,tradari si comploturi si Ultimul avanpost a depasit standardele mele.Prologul acestei carti mi s-a parut foarte interesant,si imi pare rau pentru cei care au omis sa-l lectureze,acesta reprezentand oarecum o indroducere in partea intunecata,plina de mister a cartii.
Diane,desi face parte dintr-o familie privilegiata,duce o viata destul de grea;tatal ei nu o ajuta deloc,iar logodnicul ei....Of,ce mai logodnic! Nu stiu daca am mai intalnit un astfel de personaj.Logodnicul Dianei poate fi considerat mai mult copilul ei.Un om razgaiat,pretentios,cu felurite stari de spirit:cand o trateaza pe Diane ca pe o printesa,cand se comporta cu ea ca si cum ar fi jucaria lui.
             Si de parca lucrurile nu erau destul de complicate,protagonista noastra este rapita de rebelii societatii,carora nu le placea sistemul.Si Diane,vrand-nevrand,facea parte din acest sistem.Mi-a placut faptul ca autoarea a ales drept cadru Romania din 2046.Am mai citit carti cu tematica din viitor (Divergent,Jocurile foamei,Spulbera-ma si altele) ,dar in toate aceste carti actiunea se petrece in SUA .
                Mi-a placut foarte mult de Diane.Desi la inceputul romanului era foarte increzuta,dadea ordine in stanga si-n dreapta,pe parcurs am realizat ca era o adevarata "doamna de fier".Alegerile Laviniei in materie de personaje mi s-au parut foarte inspirate,deoarece fiecare personaj pare rupt din realitate.Autoarea nu a incerct sa creeze o lume fara cusur,ci a conturat actantii in asa fel incat fiecare dintre ei sa faca greseli si sa aiba defecte.
                Ultimul avanpost m-a invatat multe lucruri,dar in special faptul ca trebuie sa ascultam,sa privim si sa intelegem lucrurile in profunzime,deoarece nu toti sunt ceea ce par.
 *Multumesc autoarei pentru sansa de a citi acest roman,pe care din pacate nu il am cu autograf.De-abia astept sa citesc si "Copiii intunericului" care ma tenteaza foarte tare.
  Nota mea,fara doar si poate ,este 5+/5.
    

2 comentarii: