joi, 5 iunie 2014

Mireasa hoțomană-Margaret Atwood

   Prezentare:Miniona Tony Fremont, inteligentă şi ciudată, cu talentul de a rosti cuvintele de-a-ndăratelea ─ de fapt, ea este Ynot Tnomerf, o stângace care în copilărie a fost obligată să folosească mâna dreaptă, şi de aici sentimentul ei că se află de cealaltă parte a oglinzii ─, predă la facultate istoria militară, un subiect masculin prin excelenţă şi plin de agresivitate.
Charis este o hippy vegetariană cu un suflet pur, pasionată de cristale, cândva purtând numele de Karen, care a rămas un eu ascuns, rănit şi plin de amărăciune... şi poate ceva mai violent.
Roz, bogată, şic şi zgomotoasă, dar naivă şi nesigură, are propria ei companie şi conduce un Rolls.
Aparent, cele trei nu au nimic în comun – şi totuşi, ceva le leagă: Zenia, o femme fatale cu origini străine, charismatică, lacomă şi manipulatoare, cu care au fost colege la universitate şi care, în perioade diferite, a intrat în viaţa lor, aplicând asupra lor, rând pe rând, schemele ei malefice.  Le-a câştigat simpatia, le-a trădat încrederea şi le-a exploatat slăbiciunile, iar rezultatul constant au fost pierderi financiare, distrugerea relaţiilor cu bărbaţii din viaţa celor trei, pierderea încrederii de sine, sentimentul trădării. Înainte de a le seduce bărbaţii, ea le-a sedus mental pe  cele trei, adaptându-şi poveştile trecutului şi nevoilor emoţionale ale fiecăreia, şi mimând vulnerabilitatea. Doar mai târziu şi-a afirmat Zenia lipsa de empatie: „Asta nu e cea mai utilă parte a trupului”, declară ea la un moment dat, referindu-se la inimă.
Acum însă Zenia este moartă, făcută bucăţele într-o explozie în Beirut, şi cele trei prietene se simt în siguranţă, simt că îşi pot vedea liniştite de viaţă. Sau cel puţin aşa cred ele… până în ziua când o Zenia încă seducătoare îşi face apariţia în restaurantul unde îşi iau împreună prânzul.
Romanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu maliţiozitate;  o lectură captivantă, plină de vervă, inteligenţă şi pătrundere, o deconstrucţie a legăturilor care există între femei - iubire, gelozie, furie, dispreţ, răzbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor răului, făcută cu o notă de umor. Cât despre personajul care dă titlul cărţii, o aluzie feminizată la povestea fraţilor Grimm ─, ea este clasica „cealaltă femeie”, răspunsul la fanteziile bărbaţilor şi temerile femeilor, malefică într-un fel misterios şi atemporal, şi totuşi atât de maleabilă în multele ei faţete, încât devine aproape mitică. Atwood creează un monstru perfect credibil ─ căci fiecare dintre noi a cunoscut, cândva, o Zenia.

MARGARET ATWOOD (n. 1939) este cea mai cunoscută scriitoare canadiană, autoare a peste 35 de volume de proză, poezie şi eseuri critice, traduse în zeci de limbi. A scris romane (Alias GracePovestea cameristeiOchi-de-pisicăOryx şi CrakeAsasinul orbFemeia comestibilă etc.), volume de proză scurtă (Dancing Girls and Other Stories etc.) şi de poezii (The Circle GameInterlunar, Morning in the Burned HouseEating Fire: Selected Poetry etc.), precum şi literatură pentru copii. Printre numeroasele premii care i-au fost acordate se numără Booker Prize, The Governor General’s Award, Giller Prize, Premio Letterario Internazionale Mondello, Toronto Book Award, Sunday Times Award for Literary Excellence, Premio Príncipe de Asturias de las Letras. Este membră a Societăţii Regale din Canada, i s-a conferit Ordinul Norvegian al Meritului Literar şi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei. În prezent locuieşte la Toronto.

     Recenzie: Am râs enorm când am citit cartea asta.Adica,presupun că toți vă veți amuza .Pe bune acum,doar imaginați-vă: 3 doamne trecute de vârsta mijlocie,cu povești total diferite de viață,ajung să se gândească la cum să scape de Zenia.Și plănuiesc aceste femei fel de fel de ”capcane” ,să le zic,cu care speră s-o facă pe Zenia să moară,de data asta,de-adevăratelea.

   ”Tipa rea” ,în cazul nostru Zenia,e genul de femeie care se întâlnește cu un tip căsătorit ,doar de dragul de a o face geloasă pe iubita acestuia.S-a întâlnit astfel cu soții lui Tony ,Roz și Charis.
      Ce nu mi-a plăcut a fost atitudinea mult prea supusă a celor 3 prietene.Fiecare,la un moment dat,a ajutat-o pe Zenia.Ok,părea foarte inocentă ,ce-i drept.Când au aflat că au fost înșelate de soți,femeile nu s-au supărat deloc pe ei,ci pe Zenia.Și când fiecare dintre  tovarășii lor de viață au admis că vor o viață alături de Zenia,femeile s-au .....umilit în cel mai josnic mod.Tony a intrat într-o adevărată depresie,Charis refuza să iasă din casă,iar Roz plângea în hohote.După aceea,Tony a căzut efectiv la picioarele lui West și i-a cerut s-o ierte,de parcă ea ar fi fost infidela.
       Pe lângă faptul că e un roman foarte amuzant din foarte multe puncte de vedere,consider ”MIREASA HOȚOMANĂ” ca fiind și un bun roman pshihologic.Prezintă foarte detaliat diferențele de gândire dintre bărbați și femei,ceea ce te face să intri ușor în mintea persoanei de sex opus.
      Mi-a plăcut,e o carte ideală pentru o zi de sâmbătă mohorâtă .
      P.S: Nu am crezut că niște femei trecute de 40 de ani pot avea niște idei atât de .....malefice,dar Margaret Atwood mi-a dovedit exact inversul.
     Titlu original: The robber bride
     Pagini: 637
     Nota mea : 9/10










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu