vineri, 9 mai 2014

Hotul de carti-MARKUS ZUSAK

Prezentare:     
the-book-thief-756499l
Este anul 1939. Germania nazistă. Ţara îşi ţine răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată. Liesel Meminger şi fratele ei mai mic sunt duşi de catre mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar - Kommunist -, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală, şi este prima ei carte furată. Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citeasca cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi. Hoţul de cărţi este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre.
     Recenzie:        Romanul este o combinatie extrordinara,intre psihologie,istorie si viata unei adolescente din provincie.Liesel,protagonista,este o fata oarecum ghinionista; ama ei a parasit-o,iar fratele ei a murit intr-o maniera cumplita.Am fost profund emotionata de dragostea fetei pentru fratele decedat,intrucat il visa noapte de noapte si chiar vorbea cu el.
Descoperim o alta latura a lui Liesel,aparent inocenta ,dar care era capabila de foarte multe lucruri doar pentru a procura o carte.Un alt paradox: la inceput,fata nu stia sa citeasca,dar iubea cartile.Prima ei carte,care a introdus-o in lumea magica a cuvinte a fost ”Manualul groparului”,un ghid despre cum sa fii un gropar bun.Liesel citea seara de seara,la lumina lumanarii,ajutata de Hans,tatal ei adoptiv.Fata trece prin numeroase aventuri, iar alaturi de ea este Rudy,cel mai bun prieten al ei.Mi-a placut de acest baiat hazliu.La un moment dat,acesta o ”santaja” pe Liesel ca o ajuta sa faca orice isi doreste in schimbul unui sarut.Fireste ca fata refuza.
Chiar daca la inceputul naratiunii Liesel si mama sa nu se intelegeau deloc,injurandu-se reciproc,spre sfarsit cele doua au devenit foarte bune prietene.
Un roman exceptional,scris intr-un fel aparte ,care te captiveaza si te face sa te simti prezent in vremea lui Hitler.
 TITLUL ORIGINAL: THE BOOK THIEF
AUTOR: Markus Zusak
TRADUCATOR: Vasiliu Adelina Maria
Nota mea: 10/10
                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu